Corsicaanse gastronomie

Corsicaanse gastronomie

Corsica is een opvallend eiland door het landschap, maar Corsica zou niet zijn wat het is zonder haar gastronomie. Corsica is sterk verbonden aan
haar belangrijkste streekproducten zoals de teelt van olijven, de wijnbouw, kastanjes en citrusvruchten; maar ook varkensvlees, melk, schapenkaas en nog vele andere producten.
Wij presenteren u enkele van de belangrijkste onderdelen uit het brede aanbod van Corsicaanse streekproducten:

Wijn:

Corsica is afgebakend door hellingen, daarbij geniet het van een zeer zonnig klimaat met toch genoeg regenval en sterke winden die allen samen een uitermate geschikt klimaat vormen voor wijnbouw. Daarnaast beschikt het Ile de Beauté over unieke wijnstokken die volledig aangepast zijn aan de ondergrond van graniet, kalk- en leisteen.
De Corsicaanse productie is bestaat uit tafelwijn (25% van de productie), vin de pays (25%) en negen Appellations d’Origines Contrôlées (AOC) (Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten). De belangrijkste AOC is de AOC régionale vins de Corse. Daarnaast is er de AOC Ajaccio, waarvan de productie plaatsvindt in de directe omgeving van de Corsicaanse hoofdstad, die erg goede rode wijnen maakt van de Sciacarello en daarnaast ook enkele heerlijke rosés en witte wijnen. Verder produceert de AOC van Patrimonio een exceptionele wijn dankzij een zeer geslaagde combinatie van de kalkgrond en de goed gekozen wijnstokken. Ten slotte is er de AOC muscat uit cap Corse welke een natuurlijke zachte wijn is.

Water:

Op Corsica worden drie soorten water geproduceerd. Twee daarvan zijn plat water (Saint-Georges en Zilia), maar de meest bekende is het bruiswater Orezza dat uit Castagniccia komt.

Bier:

Het bekendste bier van Corsica is la Pietra (amber, 6% alcohol) dat wordt geproduceerd op basis van kastanjemeel. Er zijn nog twee andere soorten bier. Dit zijn de blonde bieren la Serena (5% alcohol) en la Colomba. Deze bieren zijn over het hele eiland te vinden, in flessen of in de cafés op de tap.

Vleeswaren:

De vleeswaren, belangrijk element van de Corsicaanse gastronomie, danken hun faam aan de lokale varkens. De varkens worden namelijk in gedeeltelijke vrijheid gehouden en voeden zich met de struikgewassen. De voedingsmiddelen uit deze struiken verlenen een unieke, subtiele smaak en dus een onmiskenbare kwaliteit aan het vlees. In het binnenland worden ook nog de Prisuttu, de Lonzu, de Coppa en het befaamde Figatellu geproduceerd (heerlijke worsten op basis van varkenslever).
Zie hier een opsomming van de verschillende vleeswaren met hun kenmerken:

  • Le Prisuttu: traditionele magere ham.
  • La coppa: varkenskarbonade, gezouten en gedroogd in een natuurlijke darm. Na het zouten is het oppervlak gepeperd.
  • Le Lonzu: varkensfilet met een vetlaag rondom.
  • Le figatellu: een worst op basis van varkenslever (en ander orgaanvlees) die rauw gegeten kan worden maar meestal gegrild wordt geserveerd met pulenta (kastanjes).
  • Le salamu (gerookte worst) en le salsicca (gekruide worst).

 Vis en zeevruchten:

Vis, waaronder zeewolf, goudbrasem, mul, azimizu (Corsicaanse vissoep), gevulde sardientjes, enz. kunnen langs de gehele kust verkregen worden. De zeevruchten maken echter ook een belangrijk onderdeel uit van het gastronomische erfgoed. Voor de liefhebbers zijn er onder andere de langoustines uit Centuri en Bonifacio en de oesters en mosselen uit de zee-inhammen van Diane en Urbino.

Kaas:

We kunnen het niet over Corsicaanse kaas hebben zonder de beroemde Brocciu te vernoemen; een frisse, romige kaas op basis van schapen- en/of geitenmelk. Het vormt de basis van de Corsicaanse voeding. U vindt het terug in zowel zoute en zoete bereidingen als aanvulling op de
gerechten of om los te eten.
Over het hele eiland zijn er nog meerdere schapen- en geitenkazen te vinden. De meest gekende zijn de geitenkaas van Sartène, de schapenkazen van Alta Rocca of Niolo, de Calinzan of de Bastilicacciu.

Desserts:

Een Corsicaanse maaltijd wordt op een zoete manier afgesloten. Meestal met een stuk mediterraans fruit, maar er is ook een uitgebreid aanbod aan heerlijk gebak. De meest bekende hiervan zijn de tortas (taarten met gedroogd fruit), de Canistrellis (droge koeken), kastanjekoeken, Pastizzu (met een zachte anijssmaak) of het beroemde Fiadone (taart met Brocciu-kaas en citroen).

Honing:

Het klimaat en de exceptionele planten op Corsica bieden alle nodige elementen voor bijenteelt. Daarnaast profiteert Corsica van een AOC voor de honing die 'Mele di Corsica’ wordt genoemd. 

Olijfolie:

Vanwege het opmerkelijke reliëf beschikt Corsica over verschillende variëteiten olijven. Sinds 2004 heeft de Corsicaanse olijfolie het waarmerk Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).

Er zijn zes verschillende soorten: 

  • La Zingala uit het zuiden
  • La Ghjermana uit l’Alta Rocca
  • La Sabine uit la Balagne
  • La Capanaccia uit de Cap Corse
  • La Ghjermana uit Casinca
  • La Curtinese uit het binnenland van Corsica

Likeur:

De likeuren zijn een specialiteit van het eiland. Ze worden namelijk gemaakt van maquis-planten zoals mirte en kastanje, of van citrusvruchten van het eiland warronder de beroemde Corsicaanse pompelmoes.